Împătimiții jocurilor de societate, în limba engleză board games, știu că o parte dintre ele au la bază hărți. Mai jos vă vom prezenta trei dintre acestea. Le puteți juca în familie sau cu prietenii, de fiecare dată când aveți timp liber, când doriți să faceți ceva diferit sau când, pur și simplu, vă este dor de hărți și de Muzeul Hărților 🙂

1. Pandemic – un joc cu ecouri foarte puternice pentru noi toți în această perioadă și, chiar dacă nu puteți momentan să învingeți virusul Sars-Cov-2, puteți, prin munca în echipa și prin strategie, să țineți în frâu patru maladii mortale ce riscă să invadeze întreg pământul. Și aceasta numai jucând Pandemic!

Este un joc cooperativ și pot participa maxim patru jucători. Vârsta recomandată este peste 8 ani.

Făcând parte dintr-o echipă de experţi ce luptă împotriva bolilor, trebuie să ţineţi sub control patru maladii mortale, în timp ce le descoperiţi remediile.

Tu şi partenerii tăi veţi străbate întreg globul, luptând împotriva infecţiilor şi în acelaşi timp găsind resurse pentru eradicarea lor. Pentru a avea succes trebuie să lucraţi împreună. Pandemic este un joc cooperativ, toţi jucătorii câştigă sau pierd împreună.

Timpul trece pe măsură ce exploziile virale şi epidemiile provoacă răspândirea bolilor. Puteţi găsi toate cele 4 remedii în timp util? Soarta omenirii este în mâinile voastre!

2. Catan este un joc VIP, cel mai popular joc de societate al ultimilor 15 ani care, vă spunem din proprie experiență, creează dependență. În Catan jucătorii devin primii locuitori ai unei insule (insula Catan) descoperită de ei. Trebuie să construiți pe insulă totul: drumuri, așezări mai mici sau mai mari, în funcție de resursele naturale pe care le aveți la dispoziție. Iată mai jos o descriere:

Catan este numită insula pe care tu și prietenii tăi ați descoperit-o. Sunteți primii locuitori. Sunt cons­truite așezări, apoi drumuri. Materiile prime (re­sursele) ajung de la sate la orașe prin intermediul comerțului. Uneori există lut din abundență, alteori minereu. Schimburile de resurse deschid noi posibilități pentru tine și pentru ceilalti coloniști.

In curând va fi aglomerație pe insulă – competiția pentru terenuri, materii prime și putere incepe. In final este clar – va rămâne doar un conducător al insulei.

Credeți că veți avea succes? Imaginați-vă provocarea!

Catan este un joc de familie ce se adresează tuturor celor peste 10 ani și poate fi jucat de minim 3, maxim 4 jucători.


3. Carcassonne este un joc de societate cu parfum istoric, denumirea acestuia venind de la fortăreața medievală franceză ce poartă acest nume. Este un joc de construcție, ușor de învățat și de jucat, de care se pot bucura și copiii mai mici, să spunem începând cu 6 ani; numărul minim de jucători este 2, cel maxim este 5.

Un joc de construcție care ne dezvăluie un fascinant peisaj medieval, cu orașe fortificate, mânăstiri și câmpuri întinse.

În acest cadru jucătorii construiesc, cu ajutorul cartonașelor, o întreagă reţea de oraşe, străzi, pajişti şi mănăstiri. Mai mult decât atât, fiecare jucător are la dispoziţie 7 supuşi care pot fi plasaţi fie ca tâlhari fie ca ţărani, cavaleri sau călugări, în aşa fel încât să aducă cât mai multe puncte jucătorului în cauză. Un cavaler care apără un oraș va aduce mai multe puncte decât un țăran…

Dar, să nu uităm că şi construcţia unui oraş durează mult mai mult, iar cavalerul nu valorează nimic până la terminarea fortificației. Așadar, inventivitatea şi perspicacitatea jucătorilor este pusă la încercare nu doar atunci când aceștia conturează peisajul jocului, ci și când trebuie să își plaseze cât mai strategic supușii.

Sperăm ca aceste jocuri cu hărți să vă inspire. Așteptăm propunerile și recomandările voastre fie în comentariile de pe pagina noastră de Facebook, fie pe email la comunicare@muzeulhartilor.ro .

Cu prietenie,

Echipa MNHCV