Cu siguranţă, lucrul cu obiectele de patrimoniu cere multă implicare şi aduce multe satisfacţii specialiştilor. Dar şi provocări, emoţii, surprize, uneori total neaşteptate. Este şi cazul hărţii intitulate România pe judeţe, editată de Institutul Cartografic Unirea Braşov la începutul secolului XX.
În momentul demontării cartonului neadecvat, tip duplex, de pe spatele lucrării, a fost găsită o altă montare, prin lipire pe un carton acid din pastă de lemn. În mod spectaculos şi neaşteptat, cu ocazia desprinderii acestui carton subţire, au fost descoperite alte 8 reprezentări cartografice de mici dimensiuni. Aceste hărţi prezintă Românii din Peninsula Balcanică, Depresiunile Bârsei şi Trei Scaune, precum şi o suită de 6 reprezentări – unele parţiale – ale teritoriilor locuite de români de-a lungul timpului; toate fac parte din acelaşi atlas de uz şcolar.
A iesit în evidenţă faptul că lucrarea era ruptă pe mediana verticală şi că se încercase reasamblarea ei prin lipire cu bandă autoadezivă, un procedeu extrem de răspândit dar extrem de nociv pentru suportul din hârtie.
Lucrarea va necesita intervenţii de specialitate pentru lipirea celor două jumătăţi, consolidarea rupturii şi a altor fisuri marginale şi pentru pregătirea în vederea expunerii.
Hărţile astfel descoperite au îmbogăţit patrimoniul MNHCV şi urmează să fie expuse într-un sistem care să permită observarea reprezentărilor de pe ambele feţe.
Lasă un răspuns