FREDERICK DE WIT, NOVA ET ACCURATE DIVISA IN REGNA ET REGIONES PRAECIPUAS EUROPAE DESCRIPTIO; (EUROPA),  [cca. 1690]
Şcoala olandeză; Amsterdam
inv. 2
50 x 58,5 cm
Provenienţă: ADRIAN & DANIELA NĂSTASE

Hartă fizică, politică şi administrativă a Europei. Sunt consemnate statele componente şi oraşele reprezentative. Deşi harta nu redă fidel regiunea Ţărilor Române, provinciile sunt menţionate (Transylvania, Moldavia, Walachia, Bessarabia) şi sunt totodată marcate numele câtorva aşezări semnificative (Targovisto, Pudna, Kilia, Zeverinum, Alba Iulia, Seben at Hermanstat – Sibiu, Clausenburg – Cluj).

În stânga sus este prezentat titlul, pe un drapaj susţinut de cinci putti; acesta se continuă în partea de jos cu două ghirlande de frunze şi o scenă alegorică inspirată din mitologia antică reprezentând-o pe Europa răpită de Zeus, transformat în taur. Conform mitologiei greceşti, Europa era mama regelui Minos al Cretei iar Zeus, îndrăgostit de ea, s-ar fi transformat într-un taur alb pentru a o răpi. În mitologia greacă, identificarea unor pământuri sau ape cu figuri feminine era o practică cutumiară frecventă. Miniaturi cu corăbii, roză a vânturilor şi un monstru marin îmbogăţesc conţinutul hărţii.

Harta este gravată în aramă şi colorată manual cu verde, galben, roşu şi orange. Frederick de Witt (1629/1630-1709) a fost un cartograf și editor din Amsterdam.

Frederick de Wit – Europa